Vanliga frågor - och våra svar.

Den här sidan är under uppbyggnad och därför reserverar vi oss för eventuella felaktigheter som kan ha smugit sig in i texterna.


Hur ofta ska jag göra rent filtren på min luftvärmepump?


Det är lite olika beroende på var den sitter och vilken modell, men ungefär en gång i månaden. En värmepump med täta filter drar mer ström och har sämre verkningsgrad. Den kan heller aldrig nå maximal effekt.

Några exempel på faktorer som ger ett tätare serviceintervall:


  • Innerdelen sitter nära golvet
  • Innerdelen sitter i ett kök
  • Det finns husdjur i hemmet
  • Innerdelen sitter i en verkstad eller lokal med dammig verksamhet
  • Det eldas mycket levande ljus i rummet

Det blåser kallt från min luftvärmepump fast den är inställd på värme. Är den trasig?


Nej då! När man värmer med en luftvärmepump blir utedelen väldigt kall. Betydligt kallare än omgivningsluften. Därför bildas kondens som fryser till is eller frost på utedelens förångare. För att inte utedelen till slut ska bli en stor isklump så är värmepumpen programmerad att vid behov göra en avfrostning. Den växlar då en ventil som gör att värmepumpen går över till kylläge en liten stund. På så vis kan inomhusluftens värme få den isiga utedelen att tina av. Detta kan ske oftare än en gång i timmen när det är både hög relativ luftfuktighet och kallt ute.

Hur mycket ström drar en luftvärmepump?


De flesta moderna luftvärmepumpar utom de allra billigaste jobbar med så kallad inverterteknik. Det innebär egentligen bara att värmepumpens elektronik kan ändra varvtalet på kompressorn steglöst. Precis som gaspedalen på en bil. Det innebär att värmepumpen, om den är rätt dimensionerad för din lokal, oftast inte går för maxeffekt. Den drar alltså olika mycket ström, beroende på vad den får för signaler av elektroniken.
En luft/luftvärmepump i en normalstor villa brukar dra mellan ett par hundra Watt till kanske 1.8kW (ca 0.8-8 Ampere grovt räknat) Snittet blir givetvis högre på vintern än under vår och höst och en värmepump i ett dåligt isolerat hus går hårdare än en i ett välisolerat.

Det fina med en värmepump är däremot att den ger betydligt mer värme än vad man petar in ström. Den energin plockar den upp från utomhusluften. Så när det står att en värmepump är på t.ex 6kW betyder det inte att den drar 6kW. Den drar kanske bara 1.5kW

Det droppar vatten från utedelen på min luftvärmepump. Är det normalt?


Ja under värmedrift kommer det bildas kondens som rinner ut från hål på undersidan av utdelen. Det är ett tecken på att värmepumpen gör nytta.
Under fuktig och kall väderlek kan det utan vidare bildas tio liter kondens på ett dygn.

Det droppar vatten från min innerdel när jag använder den som AC. Är den trasig?


Att det bildas kondens i innerdelen vid kyldrift är ett säkert tecken på att din luft/luftvärmepump fungerar som den ska. Men kondensen ska samlas upp av ett avlångt tråg i innerdelen och ledas ut via en slang och droppa på t.ex utsidan av huset.
Av någon anledning rinner inte vattnet ut ur slangen. Det kan ha många olika orsaker. Kontakta oss så löser vi problemet åt dig.

Kan ni montera luftvärmepumpens utedel i husgrunden/uterummet/ladugården/vedskjulet? Det är lite varmare där på vintern och då borde den få högre effekt och verkningsgrad.


Nej tyvärr fungerar det inte så. En luftvärmepump tar mycket riktigt upp värmeenergi från den omgivande luften. Men om man monterar den i ett slutet, eller nästan slutet utrymme kommer den snabbt ta all tillgänglig värmeenergi från utrymmet tills lufttemperaturen blir så låg att värmepumpen inte klarar av att plocka ut mer energi. Alltså kanske -25° till -35° i ditt uterum eller husgrund. Verkningsgraden blir alltså jättebra en liten stund, men övergår snabbt till att bli kopiöst dålig.

Behöver man ha ett tak på värmepumpen?


Ett tak på värmepumpen har man inte för att den inte tål att sitta utomhus. Den klarar spöregn på både längden och tvären.
Däremot så kommer regn och snö att frysa fast på utedelens förångare och göra att värmepumpen behöver frosta av oftare. Avfrostningar kostar både energi och komfort och därför kan ett tak över värmepumpen vara en mycket god idé.

Ska man ha ett skydd runt luftvärmepumpens utedel?


Allt som hindrar luftflödet eller skapar onödig turbulens försämrar värmepumpens verkningsgrad eftersom den kommer suga in luft som den redan sugit ut värmen ur.
Man kan montera ett värmepumpsskydd runt utedelen, men det är av estetiska skäl eller som ett mekaniskt skydd mot t.ex boskap eller påkörning.
Vill ni få utedelen mer osynlig eller att smälta in bättre i omgivningen så har vi andra lösningar som inte försämrar effekten. Kontakta oss så jobbar vi fram en lösning som passar era behov.

Hur länge håller en luftvärmepump?


De värmepumpar vi plockar ner brukar vara mellan 10-15 år gamla. Sedan finns det, som med allt, extremer åt båda hållen.
Vi försöker sälja värmepumpar som är så bekymmersfria som möjligt. Det tjänar alla på i längden.

Behöver man serva luftvärmepumpen? Hur ofta?


Det viktigaste man gör vid en underhållsservice är att man gör rent innerdelen. Alltså inte bara filtren, utan själva kondensorn. Vi gör det med en rengöringsspray samt med högtrycksånga.
Innerdelens filter fångar nämligen inte de minsta dammpartiklarna, utan de fastnar inne i kondensorn och täpper på sikt igen den. Det gör att verkningsgraden blir sämre med tiden.
Ett lagom intervall i en bostad brukar vara ca 3-5 år. I vissa lokaler kanske man aldrig behöver serva sin värmepump, medan i andra varje år.


Faktorer som påverkar hur ofta man behöver serva kan vara:

  • Hur smutsig är luften?
  • Vilken typ av smuts?
  • Sitter innerdelen nära golvet?
  • Hur stor del av året är värmepumpen igång?
  • Osv.

En rengöringsspray kan ni köpa av oss och göra en enklare service på egen hand.

Vi ska utföra arbete på fasaden. Kan man plocka ner värmepumpen tillfälligt?


Visst kan man göra det! Men det kräver att man går in i köldmediekretsen och det får bara en behörig person göra. Att plocka ner värmepumpen är inte speciellt komplicerat och det kräver inga konstiga verktyg. Men det kan bli både dyrt och miljövidrigt om man inte vet vad man gör.
När man sedan ska skruva tillbaka grejerna krävs lite mer specialverktyg och vi avråder starkt från att försöka själv.

Varför ska jag köpa en dyr värmepump när ett känt varuhus säljer maskiner med samma effekt 10 000:- billigare?


En luftvärmepump är en investering som man förhoppningsvis ska leva med i många år. Inköpspriset är egentligen bara den initiala kostnaden. Därefter har man löpande kostnader för elen som den förbrukar. En dyrare märkesmaskin har nästan alltid bättre verkningsgrad (i värmepumpssammanhang anger man det i SCOP). Det gör att på sikt kan det till och med bli billigare att köpa en dyr märkespump än en kinesisk lågprismaskin av tveksam kvalitet.

I den mycket förenklade grafen intill har vi räknat på en villa med 10 000kWh värmeförbrukning och ett elpris på 2:- /kW vilket är ett mycket lågt pris när man räknat in alla skatter, moms och andra avgifter.

Dessutom förutsätter vi att den billiga maskinen håller lika länge som vår Mitsubishi i exemplet. Något vi av erfarenhet vet är mindre sannolikt.

Slutsats: Inte nog med att man får leva med mer buller, lägre driftsäkerhet och ofta ett krångligare och mer ologiskt handhavande - man får dessutom betala mer än grannen som har en märkespump hängandes på väggen.

Behöver jag göra rent utomhusdelen?


Nej oftast inte. Det händer i sällsynta fall att luddiga frön från träd och andra växter fastnar i så stor grad att de bildar en matta på baksidan av utedelens kondensor. Då kan man ta en borste och försiktigt borsta uppifrån och ner längs med lamellerna.

Är det inte jättedyrt att kyla ner huset med värmepumpen?


Nej det är en seglivad myt att det skulle vara speciellt kostsamt att kyla ner sin bostad. En luftvärmepump har väldigt hög verkningsgrad i kylläge och dessutom så är det inte så många graders teperatursänkning man vill åstadkomma.


En typisk svensk högsommar så kanske man jobbar med en temperaturskillnad mellan utomhusluften och inomhusluften på ca 5-8°. På vintern jobbar vi, som bekant ofta med en temperaturskillnad på 30-40°.


Dessutom har vi i Sverige väldigt välisolerade byggnader.

Kostnaden för att kyla ner en bostad några grader under ett helt dygn är oftast betydlig lägre än en glasstrut eller en kall öl.

Hur vet man om gasen läckt ut?


Om det är ett köldmedieläckage så smyger det sig oftast på successivt. Man kan märka det genom att värmepumpen ger sämre effekt och till slut kan den sluta fungera helt. Man kan själv testa att höja upp temperaturen till 30°C i minst femton minuter. Då ska det blåsa tydligt varmt från innerdelen.


Det vanligaste är att det läcker antingen i rörkopplingarna som sitter där rören ansluter i utomhusdelen eller i rörkopplingarna som sitter ungefär en halvmeter från innerdelen. Om det har läckt där kan man ofta känna att det är oljigt på själva kopplingen. Det kan även bli läckage i någon annan komponent i köldmediekretsen. Det är inte så lätt att upptäcka som lekman.


Om man vill ha svart på vitt att fyllnadsmängden är korrekt måste man anlita en fackman. Vi både felsöker, åtgärdar och fyller din anläggning.

unsplash